Новини

За училището

Училищни документи
История Педагогически специалисти Обществен съвет
Бюджет Бюджет Финансови отчети
Административни услуги Галерия
Търгове

Прием

Държавен план прием в VIII клас Свободни места за ученици

Ученици

Образци на документи Учебници Седмично разписание Графици Учебни планове Изпити НВО и ДЗИ Олимпиади и състезания Конкурси Стипендии Противодействие на тормоза БДП

Дейности

Национални програми Проекти Занимания по интереси Клубове

Контакти

11 дек. 2023

Благотворителността като кауза – позиция на нашите ученици в разговор от предаването на ТВ Шумен „В обедната почивка“

Навечерието на Рождество е магичното време, което отключва добротата като най-висша проява на човешката същност. Това е вълшебното време на щедростта и благотворителността. Безбройни са проявите на добротворство сред нашата училищна общност. ПЕГ „Никола Вапцаров“ е в списъка от 120 дарители на община Шумен за 2023 г. чрез дейността на своите младши посланици на Европейския парламент. В смисъла на тази празничност е и участието Виктория Василева от 9. г клас, Марин Маринов от 11. г клас и Маргарет Кавано, преподавател от САЩ по програма „Фулбрайт“, в предаването на ТВ ШУМЕН „В обедната почивка“ от 07.12.2023 г. Марин и Виктория представиха идеята за дарителството, с която е свързана тяхната инициатива, а именно хората със заболявания да бъдат равностойно приети, да са емоционално и духовно свързани с общността. В резултат на тази инициатива са проведени редица благотворителни акции за набиране на средства за съученици в тежко здравословно състояние, също и дарения за училищната библиотека. Интересен момент от предаването е не само темата за дарителството, а и начинът, по който се провежда срещата – Марин се справи блестящо в ролята на преводач на учителката си от САЩ. С нескрит позитивизъм и искрена емоция Кавано разкри пред зрителите своите впечатления за града ни, за историята ни, за ученическата общност в езиковата гимназия и за подготовката на зрелостниците за изпит по английски език.
Благодарим на Марин, Виктория и г-ца Кавано за емоционалното участие в предаването на ТВ Шумен и за начина, по който представиха училищната ни общност! Те създадоха приятелска, непринудена атмосфера в студиото и със сигурност показаха на всеки че добротворството, приятелството, щедростта на душата могат да върнат усмивката и надеждата на онези, които се нуждаят.

линк: https://www.youtube.com/watch?v=tBOFAA6iMQ4