Новини

За училището

Училищни документи
История Педагогически специалисти Обществен съвет
Бюджет Бюджет Финансови отчети
Административни услуги Галерия
Търгове

Прием

Държавен план прием в VIII клас Свободни места за ученици

Ученици

Образци на документи Учебници Седмично разписание Графици Учебни планове Изпити НВО и ДЗИ Олимпиади и състезания Конкурси Стипендии Противодействие на тормоза БДП

Дейности

Национални програми Проекти Занимания по интереси Клубове

Контакти

03 апр. 2023

Ден на европейските автори в Профилирана езикова гимназия “Никола Йонков Вапцаров”

Нашето училище се присъедини към една нова европейска инициатива – Деня на европейските автори. Ученици от 8.-12. клас прочетоха произведения на Христо Смирненски, Димитър Талев, Дамян Дамянов, Петя Дубарова, Елисавета Багряна. Откъси от Гьоте и Ерих Кестнер прозвучаха в оригинал.

Инициативата е на Европейската комисия, с подкрепата на Националните агенции на страните членки. Тази година 27 март е Денят на европейските автори, като той ще се провежда ежегодно в последния понеделник от месец март. Идеята е да се насърчава четенето, най-вече при младите хора.

Денят на европейските автори би искал да открои литературата като начин за представяне на богатствата на европейската култура, както и като инструмент за индивидуално придобиване на умения, даващи възможност на учещите посредством четенето да се ангажират с текущи социални и лични предизвикателства.