Новини

За училището

Училищни документи
История Педагогически специалисти Обществен съвет
Бюджет Бюджет Финансови отчети
Административни услуги Галерия
Търгове

Прием

Държавен план прием в VIII клас Свободни места за ученици

Ученици

Образци на документи Учебници Седмично разписание Графици Учебни планове Изпити НВО и ДЗИ Олимпиади и състезания Конкурси Стипендии Противодействие на тормоза БДП

Дейности

Национални програми Проекти Занимания по интереси Клубове

Контакти

22 апр. 2024

Награда за наш участник в емблематичния Национален конкурс за унгарска и българска поезия

Емоционалното изпълнение на Божидар Димитров от 8. д клас завладя публиката и журито на XXIX-ото издание на Националния конкурс за унгарска и българска поезия. Сред официалните гости на събитието бяха арх. Николай Симеонов – зам.-кмет по „Строителство и екология“ на Община Шумен; Бернадет Колар – зам.-ръководител в Посолството на Унгария и Сандра Мишкеди – директор на Унгарския културен институт. Конкурсът се провежда под патронажа на Министерството на културата и с подкрепата на Община Дебрецен, Съюза на артистите в България, Шуменския университет „Епископ К. Преславски“, Българския културен институт – Будапеща, семейство Поповски, къща музей „Лайош Кошут“ и ДКТ „Васил Друмев“.

Според регламента участниците изпълняват по свой избор произведения от унгарската и българската поезия, проза и драматургия. Тазгодишното издание на конкурса е посветено на 95-годишнината от рождението на унгарския писател Имре Кертес (1929-2016) и 115-годишнината от рождението на българския поет Никола Вапцаров (1909-1942).

Жури с председател проф. д-р Пенко Господинов, декан на факултет  „Сценични изкуства“ към НАТФИЗ, членове Стефани Лечева и Полина Недкова, актриси, определи награда за вълнуващото изпълнение на Божидар  във възрастовата група на ученици над 11 години. Рецитаторските умения и съпреживяването на Вапцаровия текст „Песен за човека“ показаха таланта на нашия възпитаник, а най-голямата награда, според председателя на журито, е съприкосновението с изкуството.

Гордеем се с постижението на Божидар и му пожелаваме все по-големи сцени, на които да изявява своя талант!