Новини

За училището

Училищни документи
История Педагогически специалисти Обществен съвет
Бюджет Бюджет Финансови отчети
Административни услуги Галерия
Търгове

Прием

Държавен план прием в VIII клас Свободни места за ученици

Ученици

Образци на документи Учебници Седмично разписание Графици Учебни планове Изпити НВО и ДЗИ Олимпиади и състезания Конкурси Стипендии Противодействие на тормоза БДП

Дейности

Национални програми Проекти Занимания по интереси Клубове

Контакти

15 сеп. 2023

Откриване на учебната 2023/2024 година

Петнадесети септември отново се превърна в истински празник и както повелява традицията, го отбелязахме с песни и много усмивки. Тържеството започна в 9:30 часа с посрещане на училищното знаме и химна на Република България. Водещи на училищния празник бяха Симеон Маринов от XIIВ клас и Елена Балабанова от XВ клас. По случай откриването на учебната година приветствие към всички присъстващи ученици, учители и родители отправи г-н Димо Георгиев – директор на Профилираната езикова гимназия „Никола Йонков Вапцаров“. Паметен момент от тържеството беше отдаването на почит към духовното дело и личността на нашия патрон. На поетичния фон от текстове на поета Никола Вапцаров учениците Катерина Димитрова и Маргарита Михайлова от XI Б клас поднесоха венец пред скулптурния постамент на поета в двора на гимназията. Прага на училището първи прекрачиха децата от осми клас, които с трепет и вълнение започват своето пътешествие към знанието и се приобщават към нашата училищна общност. С нетърпение и приповдигнато настроение ги последваха учениците от девети, десети и единадесети клас, придружени от своите класни ръководители. Силни емоции присъстваха и сред учениците от дванадесети клас – последен 15-ти септември, отключващ хоризонтите на пътя, който ще ги отведе до прага на зрелостта.

През новата учебна година в гимназията ще работят като асистенти две преподавателки по английски и немски език. Лара Емели Петер от провинция Тюрингия, Германия, е при нас по програмата Kulturweit на германската комисия на UNESCO. В продължение на една година тя ще подпомага обучението по немски език в гимназията, преди всичко при подготовката на учениците за DSD I и DSD II и при работата по различни проекти. Учениците ще могат да се обръщат към нея при затруднения с езика, при необходимост от определена информация или просто, за да общуват на немски език. Маргарет Кавано от Съединените американски щати е асистент по английски език. Тя е силно мотивирана да работи с български ученици. Присъствието на двете чуждестранни преподавателки в училището ни показва, че езиковото обучение е не само приоритет, а и далновидна стратегия за бъдещата реализация на нашите възпитаници в условията на съвременните световни развойни процеси на човешката общност.

Нека да посрещнем предизвикателствата на новата учебна 2023/2024 година смели и единни! Здрава и успешна да бъде за всички ученици, учители и родители!