Новини

За училището

Училищни документи
История Педагогически специалисти Обществен съвет
Бюджет Бюджет Финансови отчети
Административни услуги Галерия
Търгове

Прием

Държавен план прием в VIII клас Свободни места за ученици

Ученици

Образци на документи Учебници Седмично разписание Графици Учебни планове Изпити НВО и ДЗИ Олимпиади и състезания Конкурси Стипендии Противодействие на тормоза БДП

Дейности

Национални програми Проекти Занимания по интереси Клубове

Контакти

01 юни 2023

ОТЛИЧИЯ В КОНКУРСА „ИНДУСТРИЯТА В МОЯ РЕГИОН“

На 1 юни, на церемония в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен, бяха връчени наградите на отличените в конкурса „Индустрията в моя регион“, организиран от Химикотехнологичния и металургичен университет – гр. София, и Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ). Конкурсът премина под патронажа на кмета на община Шумен г-н Любомир Христов и с финансовата подкрепа на „Алкомет“ АД.

Анна-Мария Станиславова Стоянова и Берна Риза Юнуз, ученички от 10. клас в ПЕГ Никола Вапцаров“, са сред отличените за своите есета с грамота и таблет. Наградите връчи г-н Фикрет Индже, мажоритарен собственик на „Алкомет“ АД.

Берна Юнуз, която има интерес и към математиката и информационните технологии, в есето си „ Принос на металите за планета без емисии“ издига тезата, че „индустрията трябва да се развива, без да има последствия за екологията. Рециклирането на металите и тяхната вторична употреба са от изключително важно значение.“ Като млад човек тя смята, че бъдещето на планетата зависи от действията и ангажираността на младите хора. Според Анна-Мария именно младите са тези, които държат бъдещето на металургията в свои ръце. В есето си тя заявява: „Ние сме тук, за да разширим и разпространим познанията за употребата на металите“.