Новини

За училището

Училищни документи
История Педагогически специалисти Обществен съвет
Бюджет Бюджет Финансови отчети
Административни услуги Галерия
Търгове

Прием

Държавен план прием в VIII клас Свободни места за ученици

Ученици

Образци на документи Учебници Седмично разписание Графици Учебни планове Изпити НВО и ДЗИ Олимпиади и състезания Конкурси Стипендии Противодействие на тормоза БДП

Дейности

Национални програми Проекти Занимания по интереси Клубове

Контакти

23 ное. 2023

Участие на ПЕГ „Никола Йонков Вапцаров” в работна среща по програмата „Иновации в действие“

Представителен екип от ПЕГ „Никола Йонков Вапцаров” участва в работна среща по Национална програма „Иновации в действие“, която се проведе от 20. до 22 ноември 2023 г. в гр. Перник. Домакин на работната среща за обмяна на добри практики беше VI СУ „Свети свети Кирил и Методий“. Участниците от нашата гимназия са преподавателите Ралица Андреева – старши учител по информатика и информационни технологии, Цветанка Иванова – ЗДУД и старши учител по информатика и информационни технологии. В представителния за училището ни екип присъстваха и учениците Елена Петрова Балабанова от X в клас с профил „Чужди езици“ – интензивно изучаване на немски език и Катерина Мирославова Димитрова от XI б клас с профил „Чужди езици“ – интензивно изучаване на английски език. Гости на срещата бяха и екипи от директори, преподаватели и ученици от иновативното училище АЕГ „Гео Милев“ – гр. Русе и неиновативното Средно училище „Антон Попов“ – гр. Петрич.
Работната среща започна с представянето на училищата, участващи в обмена на иновации. Представителите на нашия екип взеха участие в организираната Кръгла маса на тема: „Добри практики срещу преждевременното напускане на училище“. Програмата от първия ден на срещата продължи с презентация за провеждането на Деня на самоуправлението в училището, домакин на срещата. В края на предвидените дейности бяхме приятно изненадани с разходка из забележителностите на град Перник.
Обменът на добри практики беше във фокуса на програмата от втория ден на срещата. Наблюдавахме интердисциплинарни уроци. Иновативните методи на преподаване показаха, че са гаранция за качествен образователен процес в съвременното модерно българско училище. В организираната програма беше планирана дискусия -обсъждане на наблюдаваните уроци. Колегите представиха своята визия за съвременен образователен процес, който включва променена физическа среда, различни иновативни методи на обучение и новата роля на учителя. Участниците в работната среща обмениха опит за повишаване на мотивацията на учениците за учене. Програмата за деня приключи отново с атрактивна разходка до забележителности в околността на града – Църногорски манастир „Св. св. Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян Асийски“ в с. Гигинци.
В последния ден от срещата наблюдавахме симулация на съдебен процес – изява на ученици от 11. клас. Програмата по тридневната работна среща приключи с обсъждане на наблюдавания урок.
Резултатът от участието ни в срещата е изграждането на приятелски информационен обмен на иновативни стратегии в преподаването. Останахме очаровани от представените уроци, които ще споделим с колегите си и ще приложим в учебната дейност на ПЕГ „Никола Йонков Вапцаров“.