Новини

За училището

Училищни документи
История Педагогически специалисти Обществен съвет
Бюджет Бюджет Финансови отчети
Административни услуги Галерия
Търгове

Прием

Държавен план прием в VIII клас Свободни места за ученици

Ученици

Образци на документи Учебници Седмично разписание Графици Учебни планове Изпити НВО и ДЗИ Олимпиади и състезания Конкурси Стипендии Противодействие на тормоза БДП

Дейности

Национални програми Проекти Занимания по интереси Клубове

Контакти

24 ное. 2023

Участие на ученици от ПЕГ „Никола Йонков Вапцаров“ в престижен национален конкурс за превод

На 23.11. 2023 г. се проведе първият кръг (училищен кръг) от националния конкурс в сянка Juvenes Translatores 2023. Това е събитие на доброволни начала, което се провежда съвместно с официалния конкурс по превод за средните училища в Европейския съюз Juvenes Translatores 2023, организиран от Генералната дирекция „Писмени преводи“ на Европейската комисия. Целта на националния конкурс в сянка е да се насърчат младите таланти в областта на преводаческото изкуство.
В настоящото издание на конкурса от нашето училище взеха участие 11 ученици от 11. и 12. клас. Те се включиха в конкурсната програма със свои преводи от руски, английски и немски език на български език. В училищния кръг преводите се оценяват от преподавателите по езици, като се излъчва само по един победител за всеки език. Победителят се класира за втори кръг. Оценката на преводите в двата кръга се основава на критериите: точност на превода; умение за правилно писане (граматика и лексика); умение за гладко писане; проявено творчество при намирането на решения. До средата на януари 2024 г. ще бъде излъчен победителят от втория кръг. Очакваме с нетърпение резултатите от преводите на нашите ученици! До средата на февруари ще бъде излъчен и лауреатът на националния конкурс Juvenes Translatores 2023.
Пожелаваме успех на нашите участници!