Новини

За училището

Училищни документи
История Педагогически специалисти Обществен съвет
Бюджет Бюджет Финансови отчети
Административни услуги Галерия
Търгове

Прием

Държавен план прием в VIII клас Свободни места за ученици

Ученици

Образци на документи Учебници Седмично разписание Графици Учебни планове Изпити НВО и ДЗИ Олимпиади и състезания Конкурси Стипендии Противодействие на тормоза БДП

Дейности

Национални програми Проекти Занимания по интереси Клубове

Контакти

16 май 2024

16.05.2024 г. неучебен, но присъствен ден – спортни и клубни изяви

За първа година учениците от Профилирана езикова гимназия „Никола Йонков Вапцаров“ имаха възможността да се докоснат до красотата на италианския език. Ученици от клуба по интереси „Красива Италия“ демонстрираха пред любимата публика приготвянето на небезизвестния италиански десерт „Тирамису“. Запознаха ни с произхода и с историята на десерта, и опитаха сладостта му. Отведоха ни от замъци до древни руини, буйна природа, блестящи езера до живописни брегове и ни отправиха препоръки за двадесетте най-незабравими места в Италия. Но може ли всичко това да се представи без да бъде подплатено с невероятната италианска музика и изпълнението на китара на песента на Тото Котуньо „Италианецът“?!


Пътуването из света продължи и с изявата на участниците в клуб „Културни пътешествия“. Въоръжени с търпение, упоритост и огромно любопитство като истински откриватели ни преведоха през повече от четири хиляди години на сблъсък между поколенията.


Пътуването във времето и пространството се оказа възможно и за учениците от клуба по френски език. Започвайки с открит урок, демонстриращ богатството на френски изразни средства, тяхното пътешествие премина отвъд четирите стени на класната стая, пренасяйки ни от времето на Наполеон в наши дни, посредством машина на времето. Хумор, актьорски талант и искрено забавление съпътстваха нашата съвместна сценична изява.