Новини

За училището

Училищни документи
История Педагогически специалисти Обществен съвет
Бюджет Бюджет Финансови отчети
Административни услуги Галерия
Търгове

Прием

Държавен план прием в VIII клас Свободни места за ученици

Ученици

Образци на документи Учебници Седмично разписание Графици Учебни планове Изпити НВО и ДЗИ Олимпиади и състезания Конкурси Стипендии Противодействие на тормоза БДП

Дейности

Национални програми Проекти Занимания по интереси Клубове

Контакти

23 фев. 2024

Публична изява на клуб „В света на математиката“

На 31.01.2024 г. от 14:00 ч. в Актова зала на Профилирана езикова гимназия „Никола Й. Вапцаров“ клуб „В света на математиката I и II“ проведе публична изява – спектакъла „Да убием ли Хипатия?“, автор на пиесата е Николай Петков.
„Да убием ли Хипатия?“ е вдъхновен и свеж прочит на житейския път на една изключителна жена от III – IV век – талантливата Хипатия Александрийска, първата жена математик в историята на човечеството.
„Математиката, ако я разглеждаме правилно, притежава и показва не само истина, но и върховна красота – сурова и студена красота, подобна на изящна скулптура“ (Бъртранд Ръсел) „Математиката е прекрасна и истински луда дисциплина, изпълнена с въображение, фантазия и креативност, които са ограничени не от дребните подробности на физичния свят, а само от силата на вътрешната светлина“ (Грегъри Чайтин) „Може би някой от божествените ангели е видял безкрайното море на Хаоса, след което леко го е разбъркал с пръст. Тази малка и кратковременна спирала от уравнения води до оформянето на нашия Космос“ (Мартин Гарднър)
Кога хората са завързали първите възли? Защо първата жена математик е била убита? Възможно ли е да обърнем сфера отвътре навън?
Това са само част от въпросите, чиито отговори търсихме в часовете на клуба „В света на математиката“.
Пред нас се разкри магията и мистерията на някои от най-значимите открития в областта на математиката, както и най-странните артефакти и идеи, създадени от човешката цивилизация. Разказът започва преди 150 милиона години… Древните цивилизации, като елините например, били много впечатлени от числата. Може би защото в трудни времена единствено те били нещото, което не се променяло?
За Питагор и неговата езотерична школа числата били осезаеми, неизменни и вечни – доста по-сигурни от приятелството и много по-малко враждебни в сравнение със Зевс или Аполон.
Мозъците ни, които са еволюирали, за да ни помогнат да бягаме от лъвовете в саваната на Африка, може би не са създадени, за да отгърнат безкрайния воал на реалността. Имаме нужда от математика, наука, компютри, уголемяване на мозъка и дори литература, изкуство и поезия, за да повдигнем тази завеса.
Препоръчахме на гостите на спектакъла да потърсят взаимовръзките, да се насладят на изумителната еволюция на идеите и да отплават на едно вълнуващо пътешествие из безбрежния океан на въображението.