Новини

За училището

Училищни документи
История Педагогически специалисти Обществен съвет
Бюджет Бюджет Финансови отчети
Административни услуги Галерия
Търгове

Прием

Държавен план прием в VIII клас Свободни места за ученици

Ученици

Образци на документи Учебници Седмично разписание Графици Учебни планове Изпити НВО и ДЗИ Олимпиади и състезания Конкурси Стипендии Противодействие на тормоза БДП

Дейности

Национални програми Проекти Занимания по интереси Клубове

Контакти

24 юни 2024

29 ЮНИ – НАЦИОНАЛЕН ДЕН НА БЕЗОПАСНОСТТА НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА

   На 29 юни отбелязваме Националния ден на безопасността на движението по пътищата. Датата е избрана целенасочено - преди началото на лятната ваканция за децата и преди множеството пътувания през юли и август. Целта е да се насочи вниманието на обществото към проблемите на безопасното придвижване и необходимостта от спазването на правилата. Статистиката за България показва ръст с 30% на жертвите на пътя през първото тримесечие на 2022 г. в сравнение с 2021 година. През миналата година 48 деца са загинали по българските пътища, което е двойно повишение спрямо 2020 г. Броят на пострадалите деца при пътни инциденти през 2021 г. също се повишава до 968 (спрямо 883 за 2020 г.).
  Черната статистика показва, че летните месеци са най-тежките по отношение на смъртни случаи. По данни на МВР само от началото на месец юни общият брой ПТП е 491, като при тях 58 души са загубили живота си и над 300 са ранените.
  Пътната безопасност е важна, тъй като пътните катастрофи са причина за 1,35 милиона смъртни случая в световен мащаб и над 84 000 смъртни случая в европейския регион всяка година. Пътните катастрофи са водещият убиец на хора на възраст между 5 и 29 години. Тридесет процента от смъртните случаи при пътни катастрофи включват пешеходци и велосипедисти, които са сред най-уязвимите участници в пътното движение.
  За да се опази човешкият живот и здраве, често е необходима само малко толерантност, дисциплина и адекватна преценка от страна на участниците в движението. Каквото и да се говори по темата, не може да се отрече, че личната отговорност на всеки зад волана е определяща за това да няма катастрофи, загинали и ранени на пътя.
 Децата са рискова група за възникване на пътнотранспортни травми поради малкия социален опит, възрастовите и психологични особености. Съвети как да предпазите децата от пътни инциденти може да намерите тук:

https://ncpha.government.bg/uploads/pages/3001/childrens_safety.pdf