Новини

За училището

Училищни документи
История Педагогически специалисти Обществен съвет
Бюджет Бюджет Финансови отчети
Административни услуги Галерия
Търгове

Прием

Държавен план прием в VIII клас Свободни места за ученици

Ученици

Образци на документи Учебници Седмично разписание Графици Учебни планове Изпити НВО и ДЗИ Олимпиади и състезания Конкурси Стипендии Противодействие на тормоза БДП

Дейности

Национални програми Проекти Занимания по интереси Клубове

Контакти

10 дек. 2022

Наши в Италия

Тийнейджъри се обединяват и се опитват да си извоюват правото в града им да бъде построен скейт парк. Сблъскват се с безразличието на институциите, събират подписка, внасят петиция в общинския съвет и накрая се обръщат към медиите и омбудсмана. С разиграване на тази сценка се представиха ученици от ГПЧЕ „Никола Й. Вапцаров“ по време на втората работна среща на международното училищно партньорство „Различни култури на европейската сцена” в италианския град Сан Себастиано ал Везувио.

Казусът донякъде възпроизвежда съдбата на скейт площадката в парк „Студентски“. Скечът беше точно по темата срещата „Аз съм отговорен гражданин и познавам своите права“, а идеята за него дошла от библиотекаря Румяна Симеонова.

В четиридневното посещение в Италия, което е по програма „Учене през целия живот” на подпрограма Коменски, финансирана от Центъра за развитие на човешките ресурси, участваха десетокласничките Ралица Марио и Теодора Мод, директорът Георги Георгиев, координаторът на проекта в гимназията Десислава Тенева и учителят по английски Павлета Георгиева.

„ГПЧЕ ”Никола Й. Вапцаров”, ни предостави възможността да уастваме в международното училищно партньоство „Различни култури на европейската сцена”. Една от основните цели на този проект е да създаде театрална култура у учениците и да да събуди интереса ни към театъра.“ – разказват участниците в пътуването до Италия Ралица Марио и Теодора Мод от 10 „а“ клас. Рим, Пантеона, фонтана ди Треви, Ватиканските музеи, базиликата Св. Петър и Сикстинската капела са само междинни пунктове на българската група, основната програма е в Сан Себастиано ал Везувио в района на Неапол, където децата са настанени в приемни семейства.

„Програмата през първия ден започна с игри за запознанство и разчупване на леда между участниците от Германия, Румъния, Полша, Финалнадия, Гърция и Италия. Опитахме техни традиционни храни и танцувахме различни танци.“ – обясняват още Ралица и Теодора. Положителната страна на подобни проекти е възможността нашите ученици да се запознаят с културата и бита на приемащата страна, с нейните история и култура. Неапол и Везувий, Кралския дворец, Тетъра Сан Карло, който е най-старата действаща опера в Европа, построена през 1737 година, мъртвият град Помпей са част от визитката на богатата култура на домакините.

В работната част от италианската визита всяка страна трябва да направи презентация на тема: „Аз съм отговорен гражданин и познавам своите права.” И тук децата виждат темата „в действие“. „За огормна изненада на всички училището беше окупирана от обслужващия персонал. Служителите бяха обявили стачка срещу намерението на властите за съкращения и в продължение на два дни не допуснаха никого да влезе в сградата.“ – разказват шуменските гимназисти. С любезната намеса на кмета все пак успели да осъществят работната програма в конферентната зала на общината.