Новини

За училището

Училищни документи
История Педагогически специалисти Обществен съвет
Бюджет Бюджет Финансови отчети
Административни услуги Галерия
Търгове

Прием

Държавен план прием в VIII клас Свободни места за ученици

Ученици

Образци на документи Учебници Седмично разписание Графици Учебни планове Изпити НВО и ДЗИ Олимпиади и състезания Конкурси Стипендии Противодействие на тормоза БДП

Дейности

Национални програми Проекти Занимания по интереси Клубове

Контакти

15 дек. 2022

Превенция на агресията чрез спорт

Работна среща на ученици и учители от България, Италия, Португалия и Турция

Трима  учители и шестима ученици от Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици  “Н.Вапцаров“  участваха в дейности за международно обучение, преподаване и учене в град Ланчано, Италия.

Ето какво сподели Мирела Данчева и Мария Ганчева от 11а клас:

„Включихме се в проекта за превенция на расизма, дискриминацията и насилието в училищната среда, защото смятаме, че ние като част от младото поколение сме длъжни да помагаме на своите връстници и да дадем своя принос за предотвратяването на тези проблеми. Целта на срещата, която се проведе в град Ланчано, Италия беше да се споделят идеи как чрез спорта може да бъде пренасочвана агресията в съревнования, където хората се изправят едни срещу други, само според правилата на игрите.  Дейностите бяха изцяло насочени към провеждането на различни спортни събития, с цел да се научим да работим заедно, с воля и добронамереност, въпреки различията помежду ни. Още първия ден след пристигането ни бяхме посрещнати с песни и картички изработени от петокласниците от училището домакин Istituto Comprensivo „Don L. Milani“. Посетихме кметството, където бяхме тържествено приветствани от кмета на града. Местна трупа ни представи танца на знамената.  След това посетихме Стария град Ланчано.  Най- впечатляващата забележителност на града е църквата Сан Франческо, в която се смята, че се е случило евхаристично чудо.  Вторият ден от престоя беше ден в спортния център на Ланчано, където получихме своя първи урок по тенис на корт.

Интересно осмисляне и дискутиране на проблемите се откроиха, по време на проведената конференция, по темата „Спортът срещу насилието“ в Istituto Comprensivo „Don L. Milani“. Там свои презентации представиха боксьорът Андреа Ди Монте, криминологът – експерт в психологията на самозащитата Сузана Лорига и генералният директор на професионалните футболни компании Мино Маисто.

Посетихме още градчето Фара Сан Мартино, където ни разкриха тайната в приготвянето на вкусната италианска паста във фабрика „De Cecco“. Вкусната храна също „смекчава“ нравите. След това упражнихме уменията си по плуване и се насладихме на игрите в басейна. Разгледахме и абатството Сан Джовани.

Последният ден от срещата, участниците от всички страни работиха в различни ателиета в училищата в Ланчано и Фриза – някои се учиха да приготвят вкусни пици и пицела, други пяха и рисуваха.

Заключителната церемония, по закриване на срещата, беше тържество на новите приятелства и роденото сътрудничество между децата от България, Италия, Португалия и Турция. Паркур, брейк, художествена гимнастика – все завладяващи игри, които да припомнят, че културата е намерила пътища как да се надмогва враждата и желанието за „войни“.

На всички участници в проекта бяха връчени сертификати за участие.

Престоят ни в Италия беше едно незабравимо изживяване, което ни научи, че трябва да бъдем задружни и обединени около обща кауза, за да се преборим с насилието, расизма и дискриминацията.“

Международно партньорство „Превенция на дискриминацията, насилието и расизма“ се финансира по Програма „Еразъм+“ и е с продължителност две учебни години. Следващото обучение по проекта ще се проведе в град Радуканени, Румъния, където ще се споделят идеи за възможностите на изкуствата и занаятите да трансформират и пренасочват агресията към доброто и градивното начало, в съвместния живот на хората.