Новини

За училището

Училищни документи
История Педагогически специалисти Обществен съвет
Бюджет Бюджет Финансови отчети
Административни услуги Галерия
Търгове

Прием

Държавен план прием в VIII клас Свободни места за ученици

Ученици

Образци на документи Учебници Седмично разписание Графици Учебни планове Изпити НВО и ДЗИ Олимпиади и състезания Конкурси Стипендии Противодействие на тормоза БДП

Дейности

Национални програми Проекти Занимания по интереси Клубове

Контакти

16 дек. 2022

Проект на Goethe Institut

ПРОЕКТ НА ГЬОТЕ-ИНСТИТУТ БЪЛГАРИЯ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА УНИВЕРСИТЕТСКАТА ПОДГОТОВКА НА СТУДЕНТИ ЗА ОБУЧЕНИЕ НА БАЗОВИ УЧИТЕЛИ

Шуменски студенти в проект на Goethe Institut

„Да преподаваш е яко!“ е кампания на Гьоте-институт България за насърчаване на младите хора в страната, изучаващи немски език в университета, да изберат професията на учител по немски език за свое бъдеще и за квалифициране на учители по немски език в българските училища. Наред с Посолство на Федерална република Германия в България, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Нов български университет, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Дружество на преподавателите по немски език в България, Съюз на германистите в България и „Заедно в час“, Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ е партньор в кампанията. Разговор с Айля Илиязова пред UniMedia, преподавател в университета и ментор на студентите, включили се в инициативата на Гьоте-институт:

„Проектът е изцяло по инициатива на Goethe Institut. Той е пилотен и с огромната надежда (както тяхна така и наша) да не е първи и единствен, а да продължи. Началото му бе поставено на първи юли и ще продължи до 20 декември. От Шумен сме трима колеги, които представяме града като партньор в проекта – Гинка Колева от СУ „Сава Доброплодни” в ролята на базов учител, Росица Василева от ГПЧЕ „Никола Йонков Вапцаров” като базов учител и аз участвам едновременно като методист, защото преподавам Методика в Шуменския университет и като базов учител в ГПЧЕ. Освен от Шумен участват колеги от самия Гьоте институт в София, от сдружение „Фридрих Шилер”, учители не само от езикови гимназии в България, а и от средни училища – Пловдив, Търново. Общо сме 16 колеги от цяла България”.

„Да си учител по немски е „яко“, защото е призвание и смислена житейска мисия, която предлага сигурен кариерен път, гарантиран месечен доход, множество възможности за развитие и подкрепа в немско езичния свят“ – казват инициаторите на кампанията.

„Идеята всъщност е да се мотивират студенти още в самото начало на обучението им (първи и втори курс), да се заинтригува тяхното внимание по посока да станат учители по немски, а не в трети курс да започне да се говори за педагогически профил. Още от първи и втори курс съвсем в началото трябва да се привлече вниманието им и да ги поканим в класната стая. Предвидени са отделно и семинари за базови учители за подготовка т.е. надгражда се университетска подготовка, която те преди години са получили, но условията за работа в съвременното училище би трябвало да са различни вече. Така че и за базовите учители е помислено, както и за студентите, които искат да участват в проекта.

Като базови учители имаме присъствени фази, до сега минаха две такива, предстои трета между 31 октомври и 2 ноември. Това ни е трета последна присъствена база. Първата беше юли, втората – началото на септември. След което имаме три седмична онлайн фаза – всяка седмица трябва да имаме присъствие онлайн от 5 до 7 часа и до 6 часа наблюдения, което ще рече хоспитиране на студенти, които ще участват в проекта. В момента има 10 момичета и момчета записани за проекта на Гьоте-институт и чакам още желаещи от 4-ти курс. Предполагам, че ще се събере група от 12 човека. Тяхното участие в проекта се води „хоспитиране”, но нямащо нищо общо с програмата, която например 3-ти и 4-ти курс имат заложена като хоспитиране по принцип в учебен план. Това изцяло се финансира от проекта на Гьоте институт. Няма нищо общо с бюджета на съответното училище или пък с университета, който участва като партньор. За тези шест часа наблюдения студентите ще са подготвени, като преди това ще преминат през онлайн семинар, който ще се проведе през ноември. А самите наблюдения ще се проведат в края на ноември. Те ще имат възможността да наблюдават часове на колегата Колева, на колегата Василева и моите в ГПЧЕ.”

Немският език е един от най-изучаваните чужди езици в българските училища.

„Много добре школувани и подготвени лектори обучават както преподавателите, така и студентите в рамките на проекта – от българска страна имахме една лекторка, имахме от Кайро, от Босна, сега от Германия чакаме лектори. Това са преподаватели, които работят към Гьоте институт, но в различни страни и са пътуващи лектори, за да провеждат семинари и уъркшопи за обучение на учители. Проектът е изключително престижен и аз се радвам, че студенти от Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ участват в него”, каза още Илиязова.

UniMedia

Запис на телевизионното предаване по БНТ 1 „!00% будни“ от 16.09.2019г: