Новини

За училището

Училищни документи
История Педагогически специалисти Обществен съвет
Бюджет Бюджет Финансови отчети
Административни услуги Галерия
Търгове

Прием

Държавен план прием в VIII клас Свободни места за ученици

Ученици

Образци на документи Учебници Седмично разписание Графици Учебни планове Изпити НВО и ДЗИ Олимпиади и състезания Конкурси Стипендии Противодействие на тормоза БДП

Дейности

Национални програми Проекти Занимания по интереси Клубове

Контакти

12 дек. 2022

Финландия страната на езерата и сауна

Финландия страната на езерата и сауна

През месец януари, 2015 се проведе шестата работна среща по проект „Различни култури на европейската сцена“ в Каухава, Финландия. Темата на срещата бе „Уважавай себе си, уважавай мен, уважавай нас“.

Учениците Константин Пенерлиев и Кристиян Йорданов от 10 д клас представиха пиесата „Чудо“ от Иван Радоев. Творбата е написана през 1982 г., но забранена заради персонажа на турчина в нея. Поставена е в Театъра на армията едва през 1991 г. Посланието на автора е, че хората от различни националности могат да живеят в мир.

Ето какво сподели с нас Константин:

„Веднага щом пристигнахме в Каухава, се почувствахме като у дома си. Посрещнаха ни сърдечно и въпреки минусовите температури, всички се почувствахме прекрасно и изпълнени с вълнение. Бях настанен в дома на Аника, едно от момичетата, с които се спреятелихме по време на срещата в България. Предстоеши ни една вълнуваща седмица изпълнена със скандинавска екзотика.

Срещата на партньорите беше официално открита в сградата на Общината. Домакините ни запознаха с любопитни факти за своята родина. Финландия е сраната на езерата, сауните и белите нощи. Въпреки арктическия студ и тъмнината през зимата (най-късият ден е 2 часа) финландците умеят да се забавляват. Организират се ежегодни състезания по носене на съпруга, най-далечно хвърляне на мобилен телефон, плуване в ледени води.

Домакините ни представиха финландската образователна система, която според PISA е най-добрата в Европа. Самото обучение е безплатно, както и здравословните обяди, екскурзиите, музеите и цялата извънкласна дейност, транспортът, който превозва детето, ако най-близкото училище се намира на разстояние, по-далеч от 2 километра, учебниците, всичките канцеларски материали, калкулаторите и дори лаптопите и таблетите. В училище се преподава само онова, което ще потрябва на детето в живота. Децата могат да изчислят процента на данъка от полученото наследство или от получения доход, да си направят визитка в интернет, да изчислят цената на стоката след няколко намаления или да изобразят „розата на ветровете” на дадена местност. Пушенето сред младите хора не е на мода. Интересен факт е, че моите домакини живеят самостоятелно. След навършване на пълнолетие финландските ученици получават финансова подкрепа от държавата, за да се отделят от семействата си, ако желаят.

Програмата продължи с различни ателиета– фотография, кулинарство и музика. Всеки екип представи национална пиеса по темата на срещата. Един от акцентите в програмата бе написването и изиграването на авторски скеч. Имахме възможността да се запознаем с финландския режисьор Анти Микола (Antti Mikkola) и да надникнем зад кулисите на театъра в град Вааса.

Най – голямата атракция домакините бяха оставили за последната вечер – впряг с хъски, плуване в ледена вода и традиционна финландска сауна. Заведоха ни в местността Ojutjärvi. Влязохме навътре в една доста мрачна гора. В началото беше дори злокобно – мрак, огромни заобикалящи ни дървета и вой на кучета. В края на гората се виждаше едно голямо замръзнало езеро. Навън беше около -30 градуса, но това не ни спря да се впуснем в предизвикателствата. За приключенците следваше с “avanto” финландска сауна комбинирана с плуване в ледените води на езерото.

Без съмнение това бяха най – хубавите 5 дни в живота ми, и ако имам възможност, бих се върнал там и бих останал за по-дълго време. Финландия е удивително място, на което човек си дава сметка колко скъпоценни са спокойствието и редът.

Константин и Кристиян, 10д клас