Новини

За училището

Училищни документи
История Педагогически специалисти Обществен съвет
Бюджет Бюджет Финансови отчети
Административни услуги Галерия
Търгове

Прием

Държавен план прием в VIII клас Свободни места за ученици

Ученици

Образци на документи Учебници Седмично разписание Графици Учебни планове Изпити НВО и ДЗИ Олимпиади и състезания Конкурси Стипендии Противодействие на тормоза БДП

Дейности

Национални програми Проекти Занимания по интереси Клубове

Контакти

16 дек. 2022

Проект „Успех“

Клубове и секции в ГПЧЕ

№ по редОбласт на извънкласната дейностТематично направлениеУчител/Ръководител
1Здравословен начин на животСпортът е животСветлозар Димитров Георгиев
2Комуникативни умения на чужд езикЛингвистКремена Петева Василева
3Хуманитарни наукиПътешествие в света на географиятаЗлатина Пламенова Димова
4Хуманитарни наукиЕвропейски уроциНадя Цветанова Христова
5Граждански компетентностиДебатиЕкатерина Стоянова Караджова – Цанева
6Природоматематически наукиОрнитологияМария Стоянова Динева
7Хуманитарни наукиПсихотерапия – Kриминология и криминалистикаПолина Живкова Райчева
8Природоматематически наукиОрионАнета Иванова Маринова
9Природоматематически наукиПриложна математикаЯсенка Страхилова Трайчева
10Природоматематически наукиКваркМарияна Георгиева Димитрова
11Комуникативни умения на чужд езикПътешествие в Английския езикЦветалина Георгиева Анева
12Хуманитарни наукиОпознавам миналото творя за бъдещетоНиколай Пламенов Недеков
13Комуникативни умения на чужд езикФранция – едно невероятно приключениеКатя Янкова Петрова
14Граждански компетентностиООНДесислава Георгиева Капитанова
15Културни компетентностиАрт-студиоМладенка Илиева Събева
16Културни компетентностиТворим заедноСветослав Илиев Енчев
17Здравословен начин на животМлад спортистСтанка Демирова Георгиева

Общуване и себеизразяване чрез танц и поезия

В днешния технологичен, индустриален свят на отчуждени, забързани хора поезията трудно намира своето пространство. В това бягство напред и назад, екзалтирано движение във всички посоки, забравяме за хармонията, родена в ритмизираното слово и движение.

Студио за поезия и танци търси връщането към изначалната мъдрост на жестовете и ритмите в словото и хармонизираните телесни движения.

Всяка неделя в Младежки дом от 14 часа са нашите сбирки, допълнително в петък, провеждаме поетичното си караоке. Всеки, който има желание може да участва, както в танцовите упражнения, така и в поетическите ни срещи е достатъчно само да се обади в училищната библиотека и да заяви своето желание да танцува, да намери съмишленици, с които да сподели своите стихове, идеи, инициативи.

Студио за поезия и танци започна своите изяви с постановка: „Голямото междучасие – театро без никаква поука и с елементи на купон”. Текстът е сътворен от приятели – любителската театрална трупа при 55 СОУ „Петко Каравелов”. С въодушевление и радост всички участници се опитаха да преживеят и изиграят на сцена това, което ги съпътства като вълнения и проблеми в училищното ежедневие. Режисьор и постановчик – Божидар Камбуров/ единадесети „Е”/

Първите официални, регламентирани сбирки на клуба, използвахме да се запознаем с историята на танцовото и поетическо изкуство, неразривната им връзка със свещения ритуал. Как се свързват човек и вселена, как се помиряват природа и култура!

Името на студиото се роди спонтанно „ Dancetrip”. И пътешествието започна – през усвояване на основни фигури и движения в българските народни танци, в класическия балет, ирландските танци, стандарт, спортни танци, ориенталски, корейски поп…Едно чудно пътешествие, в което се формираха и танцовите групи, родиха се хореографски постановки, сътворени от участниците в клуба. Поетите пътуваха в ритмите на своите словесни творения, събраха поетически материал, който в бъдеще ще привлече приятели с ръчно изработена книга, художествено оформена от участниците в студиото.

На 9 май, заедно с клубовете ООН/ ръководител Десислава Капитанова и „Да творим заедно”/ ръководител Светослав Енчев/ беше организиран концерт с презентация, свързана с Деня на Европа.

Арт Студио „Dancetrip” представи – „Ден и нощ” поетически диалог, изпълнен от Албена и Виктория/ десети „Г”/ клас; танцът „Trouble maker”- Силвия/ десети „Г”/, Елена/десети „Г”/, Христина/ дванадести „Г”/; една драматична любовна история/ хореография и изпълнение – Стефан / дванадесети „Б”/ и Христина/ дванадесети „Г”клас/, „Пасо добле”- Силвия/ десети „Г”/ и Стефан / дванадесети „Б”/, ориенталски танц – Шенай/единадесети „Б”/, Вики/ десети „Г”/, Нилгюн/ десети „Е”/, Айше/ девети „В”/, Иванета/ девети „Д”/, Харие / девети „В”/, „Ча-ча”- блестящият тандем Яна/ дванадесети „Д”/ и Махмуд/ десети „Д”/.

Пътешествието в „Dancetrip” продължава! Клубът е отворен за всички, които обичат поезията и танца – най-искреното общуване и себеизразяване, най-силните приятелства!